Brambory miluje mnoho lidí po celém světě. Jejich příprava je jednoduchá, navíc díky nim můžeme vytvořit velmi chutná jídla. Brambory jíme především jako přílohu k různým druhům masa nebo omáček. Jak ale využít vodu, která zbyla po uvaření brambor? Spousta z nás ji lije do dřezu, což je velká škoda. Jestli ji nemáte osolenou, můžete ji použít hned několika způsoby.
Brambory do vody pustí spoustu živin
Brambory při vaření do vody pouští spoustu živin. Draslík, železo nebo vápník se dostávají do vody, stejně tak jako vitaminy A, D nebo K. Tím pádem by byla škoda vylévat tuto vodu do dřezu. Vodu po uvařených bramborách můžete využít mnoha způsoby. Základem může být například při vaření polévek nebo omáček. Nejen že omáčky zahustíte, ale dosáhnete tím také skvělé chuti. Za všechno může škrob, který se z brambor do vody dostane.
Bramborovou vodou můžete snadno vyčistit také vodní kámen z rychlovarné konvice. Stačí vodu z brambor nalít do konvice a dát vařit. Poté vodu vyměňte za čistou a máte hotovo. Je to velmi jednoduché, ale musíte myslet na to, že voda po bramborách by neměla být slaná. Vodu z brambor pak můžete použít také jako hnojivo pro rostliny. Stačí ji smíchat s čistou vodou v poměru 1 : 1 a poté nastříkat na rostliny nebo ji přilít do zeminy.
Voda z brambor poslouží jako domácí kosmetika
Bramborová voda může sloužit jako skvělý prostředek v koupelně. Použít ji můžete například na oplach vlasů. Dávejte si ale pozor, není vhodná pro světlé vlasy, protože voda jim může dodat tmavý odstín. Jestli tedy nechte měnit barvu vlasů, bramborovou vodu vynechte.
Posloužit může také na nohy nebo ruce. Ponořením do bramborové vody získají ruce hebkost, zbaví se suché pokožky a zároveň budou skvěle hydratované. Můžete ji použít také na obličej místo kosmetické vody. Vyhlazuje vrásky a dosáhnete omlazení na první pohled. Voda z brambor také zklidní podráždění a působí protizánětlivě.
Zdroj: https://www.littlehouseliving.com/saving-potato-water.html