Vyčistit moderní kovové nádobí je někdy oříšek. Přírodní prostředky pomohou a nijak ho nepoškodí

Špinavé hrnce, mastné pánve a kov posetý připáleninami, na které moderní a drahé prostředky nefungují? Je nutné vyzkoušet osvědčenější metody, které na připálené nádobí používaly už naše babičky, jako jsou kyselina citronová, prášek do pečiva nebo starý dobrý ocet v kombinaci se solí. Jak používat tradiční prostředky za pár korun, aby bylo nádobí zase čisté a jako nové?

Drátěnkou? Pozor na teflon!

Co s připáleným hrncem nebo pánví? Tradičně se používá mycí houba s běžným čisticím prostředkem, což však nemusí na mastnotu a připáleniny stačit. Leckdo sáhne po abrazivních nástrojích nebo drátěnkách, které ale mohou povrch nádobí poškodit. Platí to především pro teflon, ale také jiné materiály.

Doporučený článek:  Citron zbaví domácnost nečistot i zápachu

Kyselina citronová jako efektivní čistič

Mnohem efektivnější je použít kyselinu citronovou, která obsahuje antioxidační látky likvidující připáleniny. Míchá se s vodou v poměru 2 : 1, přičemž se roztok nanáší přímo na znečištěná místa a nechá působit několik minut. Poté se čistí mycí houbičkou s přídavkem čisticího prostředku a opláchne čistou vodou.

Zdroj obrázku: Freepik

Prášek do pečiva nejen na bábovky

Dokonalým čističem, který stojí jen pár korun, ale hodí se pro vyčištění různých povrchů v domácnosti a na mytí hrnců a pánví, je prášek do pečiva nebo jedlá soda. Do prášku se přidá voda v poměru 2 : 1, pasta se nanese na mastnotu a připáleniny a nechá působit 30 minut. Poté se dočistí pomocí houby nebo hadříku a omyje běžným způsobem. Kastroly budou zase zářit čistotou.

Doporučený článek:  Cibule v ponožce je tradiční lék proti nachlazení a kašli

Osvědčené duo na extra špinavé nádobí

Nepatří jen do láku na zavařování okurek, ocet a kuchyňská sůl jsou skvělým čisticím duem. Nečistoty a připálená místa se nejprve polijí běžným kvasným lihovým octem a poté důkladně zasypou obyčejnou solí. Směs se nechá působit po celou noc, ráno stačí umýt nádobí s mycím prostředkem a opláchnout pod tekoucí vodou. Hotovo, nádobí je jako nové!

Zdroj: https://www.webstaurantstore.com/blog/2562/cleaning-stainless-steel-pans.html