Česnek dodá kuchyni správný šmak. Výborná je pomazánka nebo česnekový dip

Česnek je surovina, která v kuchyni rozhodně nesmí chybět. Při vaření ho lze využít na mnoho způsobů, přičemž pokrmům přidá spoustu důležitých látek. Česnek je totiž známý jako přírodní antibiotikum. Obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, flavonoidy, minerální soli, vápník a fosfor. Nejzdravější je čerstvý česnek, ze kterého si můžete připravit chutnou a zdravou pomazánku.

Skvělá česneková pomazánka

Prolisujte 4 stroužky česneku, přidejte trochu nasekané petrželky a podle chuti mořskou sůl. Poté přidejte půl kostky změklého másla a utřete. Můžete mazat na chleba a ozdobit čerstvou petrželkou. Z česneku si můžete uvařit i chutnou polévku, která vám pomůže při nachlazení. V hrnci rozehřejte trochu másla, přidejte nakrájenou cibuli a 4 nakrájené brambory. Dochuťte sladkou paprikou.

Doporučený článek:  Mladé zelí lze připravit na mnoho způsobů

Když směs začne karamelizovat, přidejte 1,5 litru hovězího vývaru. Nakonec přimíchejte několik stroužků prolisovaného česneku, podle toho, jak silnou polévku chcete uvařit. Promíchejte, přikryjte pokličkou a vařte do měkka. Dochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte ozdobenou čerstvým tymiánem nebo kopečkem smetany.

Zdroj obrázku: Freepik

Česnekový dip

Dalším skvělým nápadem je příprava česnekového dipu, který lze použít jako přílohu k masovým pokrmům nebo zelenině nakrájené na tyčinky. Stačí v misce smíchat 400 g bílého jogurtu, přidat 2 prolisované stroužky česneku, lžíci majonézy a lžičku hořčice. Dochuťte solí a pepřem a můžete podávat.

Doporučený článek:  Alkohol způsobí nejen kocovinu. Na následky myslí málokdo, na váze pak přijde šok

Někteří lidé rádi jedí česnek i samotný. Pokud dáte hlavičku česneku na chvíli upéct do trouby nebo na gril, snadno ho poté rozmačkáte a namažete třeba na chleba. Pečený česnek má mnohem jemnější chuť než čerstvý. Stroužky česneku můžete také umístit mezi grilované pokrmy, aby jim dodaly česnekové aroma. Nakrájený česnek se hodí i do salátů, neměli byste ho ale přidávat příliš, protože jeho chuť by mohla přebít ostatní ingredience.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-garlic