Česnek dodá pokrmům typickou chuť i vůni. Je ale nutné přidat ho ve správný čas

Česnek patří mezi suroviny, které jsou běžnou součástí našich kuchyní. Pro některé je to národní zelenina, která by neměla nikde chybět. Přidává se do většiny pokrmů a jeho léčivé vlastnosti by měl využívat každý. Díky česneku se budete cítit mnohem lépe, pokud budete nachlazení, ale dávejte si pozor při vaření. Stačí jen malá chvilka a česnek bude hořký a výsledný pokrm nebude tak chutný.

Kdy česnek přidat do pokrmu?

Neexistuje jednoznačná odpověď, kdy česnek přidat do pokrmu. Bude velmi záležet na tom, jak budete chtít česnek upravit. Na začátku vaření ho můžete přidat do jídel, které nebudou potřebovat dlouhou tepelnou úpravu. Pokud smažíte cibulku, česnek zkuste přidat až na samém konci vaření. I tak ale musíte jednat opatrně. Jestli se česnek dělá dlouho, může rychle zhořknout. Na pánvi ho tak nechte pouze několik okamžiků.

Česnek má spoustu léčivých vlastností. Působí antibakteriálně, funguje dobře jako přírodní antibiotikum. Hodí se nejen na léčbu nachlazení nebo chřipky, ale působí skvěle také na samotné trávení. Bohužel tepelnou úpravou ztrácí své vlastnosti, proto je nejlepší ho konzumovat syrový. Existuje také jednoduchý způsob, jak ho upravit a zároveň se těchto vlastností nevzdávat.

Zdroj obrázku: Freepik

Česnek rozřízněte, počkejte a až poté upravte

Česnek můžete samozřejmě jíst syrový, pravdou ale je, že ne každý zvládne zápach, který se pak z úst line. Jestli ho chcete použít do teplých jídel, stačí ho nadrtit, počkat asi 10 minut a poté ho vložit do horkého hrnce nebo pánve. Dělá se to kvůli allicinu, který ke své aktivaci potřebuje kyslík v česneku.

Pokud tedy česnek nadrtíte a počkáte, tato látka se uvolní ve větším množství a z česneku se ho tolik nevytratí. Rozhodně se vyplatí ho mít doma, protože kromě hotových jídel ho můžete použít také do pomazánek. Společně s cibulí patří mezi nepostradatelné pomocníky nejen v kuchyni.

Zdroj: https://www.mashed.com/151033/the-biggest-mistakes-everyone-makes-when-cooking-with-garlic/