Koření a bylinky dodají polévce tu správnou chuť. Klíčem je nepromarnit správný okamžik

Při vaření polévky není ani tak důležité, jaké koření použijeme nebo kolik ho do hrnce vložíme, ale hlavně záleží na tom, kdy ho do polévky přidáme. Pojďme se tedy seznámit s fígly, díky kterým bude polévka chutnat jako od babičky.

Důležité je pořadí přidaného koření do polévky

Každé koření má jiné vlastnosti. K stoprocentnímu kulinářskému úspěchu při vaření polévky je zapotřebí dodržovat určitá pravidla při vkládání koření do hrnce. Koření jako bobkový list a nové koření uvolňují svou chuť během vaření postupně. Můžeme je tedy do hrnce dát ihned na začátku vaření. Stejně jako chilli, to totiž pro uvolnění své pálivé chuti potřebuje dostatek času.

Co přidávat 20 minut před koncem vaření?

Cibuli, zázvor a kořenovou zeleninu se doporučuje dát do hrnce přibližně 20 minut před koncem vaření. Poté dosáhneme toho, že tato zelenina bude mít stále svou chuť, ale přitom polévku dostatečně ochutí. Pokud byste tuto zeleninu vařili delší dobu, může se stát, že bude mít hořkou příchuť.

Zdroj obrázku: Freepik

Bylinky a koření, které se přidávají těsně před koncem vaření.

Na závěr vaření se polévka ochucuje kořením, jako je mletý pepř. Ke konci se také přidávají čerstvé bylinky ze zahrádky. Mezi nejběžnější patří pažitka, petržel, bazalka, koriandr, kopr či svěží máta. Bylinky nakrájejte na malé kousíčky, aby se chuť a aroma bylin rozvinuly. Bylinky můžete nasypat rovnou na plný talíř polévky a tím polévku ozdobit.

Jaké koření můžeme použít do těchto polévek?

Do fazolové polévky se nebojte použít hřebíček, bobkový list, majoránku, pepř a nové koření. Do houbové polévky s chutí přidejte bazalku, cibuli, estragon, kopr, libeček, ale také pepř i petržel. Pokud se chystáte vařit boršč, určitě neopomeňte koření jako česnek, bobkový list, libeček, majoránku, pepř ani nové koření.

Zdroj: https://basmati.com/2017/03/03/cooking-spices-101-whens-best-time-add-spices-cooking