Málokdo odolá sladké chuti jahod. Ne vždy ale tato svačinka končí dobře

Každý rok se všichni těšíme na sezónu jahod. Jahody jsou velmi zdravé a chutné ovoce, bohužel nejsou vhodné úplně pro každého. Jahody jsou velkým alergenem, proto ne každému se jejich konzumace doporučuje. Jahody přináší mnoho výhod, jedna z těch hlavních je, že si jahody můžeme vypěstovat na zahrádce či balkónu sami doma. Jahody jsou velmi chutné, sladké a dají se z nich vyrábět velmi dobré pokrmy. Nejen do knedlíků, ale i na dorty a koláče se jahody dají použít. Kdo by si ovšem na tyto červené plody měl dát pozor?

Doporučený článek:  Jak správně vybrat oživující masky pro své vlasy?

Jahody a jejich vlastnosti

Jahody obsahují mnoho vitamínů a cenných minerálů. Jsou velkým zdrojem vitamínu C, který posiluje naši imunitu. Jahody také obsahují velké množství draslíku, který reguluje práci nervového systému a svalstva. A i přes všechny pozitivní vlastnosti mají jahody i několik látek, které nejsou pro určité skupiny lidí vhodné.

Proč někteří lidé jahody nemohou jíst?

Jahody můžou způsobit velmi nepříjemnou alergickou reakci. Kromě toho jahody mohou negativně působit v kombinaci s určitými léky. Lidé, kteří konzumují betablokátory, by se jahod měli určitě vzdát. Jde o léky, které se používají při léčbě srdeční arytmie, glaukomu či arteriální hypertenze. Tyto léky výrazně zvyšují hodnoty draslíku v krvi a to může v kombinaci s konzumací jahod působit nepříznivě na kardiovaskulární systém.

Zdroj obrázku: Freepik

Alergická reakce

Jahody obsahují salicyláty. Pokud jste na tyto látky alergičtí, určitě se konzumaci jahod vyhněte obloukem. Příznaky alergie jsou:

  • svědivá vyrážka,
  • alergická rýma,
  • astmatický záchvat,
  • anafylaktický šok.
Doporučený článek:  Brambory si vysloužily špatnou pověst neprávem. Přinášíme důvody, proč je jíst každý den

Také kojící ženy by se měly jahodám vyhnout. Salicyláty by se mohly jednoduše dostat do mateřského mléka a způsobit dítěti alergickou reakci.

Komu ještě se jahody nedoporučují?

Konzumace jahod se nedoporučuje lidem trpícím střevními onemocněními, jelikož jsou semínka jahod velmi dráždivá.

Zdroj: https://farrp.unl.edu/informallfruit