Již dlouho je známo, že ovoce a zelenina z obchodů neobsahují jen zdravé látky, ale bohužel i chemii, která se nachází v pesticidech. Právě léto je čas, kdy jich konzumujeme hodně, takže je velmi důležité dbát na to, jaké kupujeme.
Co jsou pesticidy
Kdysi se říkalo, že zelenina a ovoce mají stejný vliv na naše zdraví. Je na tom hodně pravdy, ale ve skutečnosti výživoví odborníci doporučují denní podíl 3/4 zeleniny a 1/4 ovoce. V současnosti je třeba připomenout, že do obchodů se dostávají plodiny od různých dodavatelů. Některé z nich jsou jednoduše naplněny chemií a stojí za to vědět, jak si vybrat ty produkty, které nebudou mít negativní vliv na naše zdraví.
Pesticidy jsou syntetické látky, které jsou určeny k eliminaci škodlivých nebo nežádoucích organismů. Používají se zejména na ochranu pěstovaných plodin, ale aplikují se také na ochranu lesů, vodních útvarů, zvířat, lidí a na ničení živých organismů považovaných za škodlivé. Spektrum je široké, ale jejich obecným účelem je sloužit lidem. Pesticidy mají také výhody. Díky nim se zvýšil počet úrod a zároveň se snížil výskyt epidemií mezi hospodářskými zvířaty a ptáky. Pro lidi však mohou představovat nebezpečí.
Zelenina, která obsahuje nejméně pesticidů
Mezi zeleninu a luštěniny, které obsahují nejméně pesticidů, patří cibule, chřest, zelí, květák, lilek, kukuřice, sladké brambory, zelený hrách. Při nákupu výrobků proto stojí za to věnovat pozornost zemi jejich původu. Zelenina a ovoce z místního trhu budou mnohem zdravější než ty, které se kupují v supermarketu a jsou dováženy například z Belgie, Francie nebo Itálie. Právě tyto tři země nešetří pesticidy na plodech zasílaných do jiných zemí.
Naopak nejvíce pesticidů obsahují brambory, špenát, rajčata, celer, kapusta, nektarinky, třešně, paprika, hrozny a jablka. Velké množství pesticidů se nachází i v jahodách, které jsou oblíbené právě v létě. Proto je kupujte, až když se objeví na pultech místních farmářů. Aby nedošlo k otravě pesticidy, používá se ochranná lhůta pro konzumaci zeleniny a ovoce. Avšak i po této době mohou stopy pesticidů zůstat na povrchu zeleniny a ovoce, takže určitě věnujte pozornost důkladnému čištění před konzumací.
Zdroj: https://www.niehs.nih.gov/health/topics/agents/pesticides/index.cfm, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4644575/, https://www.epa.gov/safepestcontrol/food-and-pesticides, https://www.healthline.com/nutrition/clean-15, https://www.healthline.com/nutrition/dirty-dozen-foods