Oloupat brambory rychlostí blesku může umět každý. Chyby mnozí dělají už při nákupu

Loupání brambor není příliš oblíbená činnost, a tak mnozí dokonce kupují brambory již oloupané, někdy dokonce uvařené. Ano, něco takového skutečně existuje, ale za ceny, ze kterých se mnohým protočí panenky. Je proto lepší populární přílohu raději koupit v neoloupaném, syrovém stavu. A samotné loupání nemusí být noční můra, když znáte správné triky.

Začněte už v obchodě

Aby bylo loupání brambor co nejrychlejší a nejpohodlnější, je třeba dávat pozor na to, co kupujete. Nutností je koupit správný typ brambor. V danou chvíli vás ani tak nezajímá jejich varný typ, ale to, zda se jedná o takzvané nové brambory, nebo variantu na uskladnění. Volba by měla vždy padnout na druhou variantu, jelikož brambory označené jako nové mají extrémně tenkou slupku a jejich loupání je značně komplikované.

Doporučený článek:  Geniální trik s mincemi udrží všechny mouchy mimo domov. Z netradičního řešení je internetový hit

Dále se zajímejte také o to, zda jsou brambory prané, nebo nikoliv. Pro potřeby pohodlného loupání berte vždy variantu první. Poznáte ji jednoduše – brambory jsou dokonale čisté, bez stop hlíny a dalších nečistot. Díky tomu si ušetříte práci s jejich předmytím i následným čištěním.

Třetí věc, na kterou klást v obchodě důraz, je velikost brambor. Platí jednoduché – čím větší, tím lepší. Vybírejte jenom opravdu velké kousky a vyhněte se drobným exemplářům. Čím je brambora menší, tím komplikovanější její loupání je.

Zdroj obrázku: Freepik

Jdeme na to

Brambory máte nakoupené. Co s nimi dále? Jako první je všechny vysypte do dřezu a polijte vodou. Jednu bramboru uchopte, vložte pevně do dlaně a do druhé ruky vezměte škrabku. Tou dělejte rychlé a dlouhé pohyby po nejdelších stranách brambory. Až na závěr se věnujte zbytkům slupek.

Doporučený článek:  Přeškrtnuté slovo dokáže každý hravě přečíst. Mně pomohla až originální metoda přepisu

Následně bramboru vložte do vody. Jednak proto, aby nezačala černat, ale také proto, že voda začne rozpouštět nečistoty, které na bramboře během loupání ulpěly. Když máte naloupáno, každou bramboru omyjte, nakrájejte, znovu propláchněte a v čisté vodě je můžete začít vařit.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/the-fastest-way-to-peel-potatoes-261675