Pravidlo pěti vteřin si vzali na mušku vědci. O jídle spadlém na zem mají jasno

Znáte pravidlo pěti sekund? Určitě ano. Už jako malí jste možná slýchávali, že co spadne na zem a sebere se do pěti vteřin, můžete ještě v klidu sníst. Bohužel to ale není pravda, jak potvrdili vědci. Už během první sekundy se na jídlo dostanou bakterie, které pak vkládáte do úst. Vytvořit imunitu malým dětem můžete i jinými způsoby, proto pravidlo pěti vteřin nedodržujte.

Ze země už nic do úst nevkládejte

Bonbony, lízátka nebo chlebíčky – to jsou potraviny, které se snadno dostanou na zem. Kolikrát si ani nevšimnete, že dítěti něco vypadlo z ruky, rychle to zvedne a znovu vloží do pusy. Není to ale vhodné řešení, jak nyní dokázali vědci. Pravidlo pěti vteřin je známé sice dlouhou dobu, pravdou ale je, že je k ničemu.

Doporučený článek:  Neustálá péče může vést u dětí k psychickým problémům

A co ukázal výzkum? Pětivteřinové pravidlo je teorie, že jídlo spadlé na zem se může znovu sebrat a sníst. Bohužel i během jediné vteřiny je jídlo kontaminováno bakteriemi a dalšími nečistotami, které mohou v našem žaludku udělat velkou neplechu. Jak se tedy chovat k jídlu, které spadlo na zem nebo na podlahu? Nejlepší bude ho vyhodit.

Zdroj obrázku: Freepik

Ani různé povrchy nepomohou

Vědci zkoumali několik různých povrchů – nerezovou ocel, keramické dlaždice, dřevo a také koberec. Ať se jednalo o jakýkoli povrch, potraviny po spadnutí na zem nebyly vhodné ke konzumaci. Testované přitom byly také čtyři potraviny – meloun, chléb, chléb s máslem a želé. Nejhůře dopadl meloun, který byl kontaminován nejvíce.

Doporučený článek:  Spálení sluncem je pro tělo vždy nebezpečné. Správná ochrana může předejít rakovině i poškození zraku

Naopak želé dopadlo nejlépe, pravdou ale zůstává, že i tak není vhodné jíst potraviny, které spadly na podlahu nebo na zem. Přenos bakterií začíná už během prvních mikrosekund, takže bude nejlepší takové jídlo ihned vyhodit. Je potřeba tuto situaci také vysvětlit dětem, které nechápou, že bonbony už nemohou znovu vložit do pusy a sníst. Nezáleží přitom na povrchu, na který potravina spadne – viry a bakterie najdete všude. Nejvíce se jich ale udrží v potravinách, které jsou mokré nebo lepkavé.

Zdroj: https://www.houstonmethodist.org/blog/articles/2021/oct/is-the-five-second-rule-actually-true/