Vejce nechybí v žádné kuchyni. Aby zdraví jenom prospěla, je nutné je správně skladovat

Vejce jsou dobrým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů. Přidáváme je do všech možných jídel – do moučníků, sladkého pečiva, polevy i do slaných pokrmů. Nesmíme ale zapomínat na základní věc, jakou je správné skladování. Chyby v tomto ohledu mohou vést k vážné otravě a kontaminaci jiných potravin. Podívejte se, jak vejce skladovat, aby si zachovala své nejcennější vlastnosti.

Správné skladování eliminuje zdravotní rizika

Pokud vejce skladujete správně, prodloužíte jejich životnost. Také se vyhnete rozvoji patogenních mikrobů, které by mohly z vaječné hostiny udělat velmi nepříjemný zážitek. Čerstvá vejce by měla být skladovaná při teplotě do 20 °C a nejlépe v chladničce. Neměla by být vystavená přímému slunečnímu záření.

Doporučený článek:  Heboučké ručníky a měkké povlečení jako v hotelu: klíčem je správné praní a sušení

Vejce uchovávejte v uzavřené nádobě. Neměla by přijít do styku s jinými potravinami, zejména se syrovou zeleninou a ovocem. Speciální přihrádky na vejce v chladničce nemají smysl používat. Vejce totiž špatně snáší teplotní rozdíly a při otevírání a zavírání lednice jim škodíme. Ideální je pro ně police ve střední polici. Vejce z ledničky vyjměte těsně před vařením. Výjimkou jsou recepty, které vyžadují zahřátí vajec na pokojovou teplotu. Opětovné zchlazení se ale nedoporučuje.

Zdroj obrázku: Freepik

Vejce uložte širším koncem nahoru

Ke skladování vajec můžete použít plato, ve kterém byla původně zabalená. Aby zůstala čerstvá a vhodná ke konzumaci, pokládejte je zaobleným a širším koncem nahoru. Primárním určujícím faktorem trvanlivosti by mělo být datum exspirace na originálním obalu. Pokud obal z nějakého důvodu nemáte, bez obav můžete vejce používat po dobu čtyř týdnů.

Doporučený článek:  Pouhá výměna povlečení nestačí. Pro čistou postel je potřeba mnohem víc

Obávané bakterie salmonela se nachází na skořápce syrových vajec a můžou vést k těžké otravě doprovázené silnými bolestmi břicha, zvracením a průjmem. Po manipulaci se syrovým vejcem si proto umyjte ruce mýdlem. Stejně tak vyčistěte nádobí a povrchy, které byly s vejci v kontaktu. K osušení vajec používejte jednorázové papírové utěrky.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/best-way-store-eggs/