Vyléváte vodu z vařených vajec? Nedělejte to, má ještě další využití!

Většina lidí po uvaření vajec vodu vylije do dřezu zcela automaticky. Ale jako mnoho surovin z naší domácnosti, které neprávem končí v odpadkovém koši, se dá ještě zužitkovat.  Využijte vlastnosti vaječných skořápek, ze kterých se uvolňují do vody minerální látky. Z vajec vařených natvrdo budete mít více benefitů. Zužitkujete vejce do pokrmu, můžete využít i skořápky z nich, a nakonec i vodu. Pozor, nesmí být solená.

Co obsahují vaječné skořápky?

Ve vaječných skořápkách se skrývá poklad. Jsou plné minerálních látek. Vyskytuje s e v nich například:

  • Vápník
  • Zinek
  • Železo
  • Hořčík
  • Křemík

A najde se i mnoho dalších. Největší roli přitom hraje vápník, velké množství ho obsahuje i voda, ve které jsme vejce vařili.

Rostliny vám poděkují

A jak tuto vodu co nejlépe využít? Velký užitek bude mít pro rostliny. A to jak pokojové, tak zahradní. Díky obsahu minerálů se dá využít jako efektivní hnojivo. Rozhodně ji ale nelijte rovnou horkou z hrnce, nechte ji vychladnout. Pak ji využijte jako klasickou zálivku a nalijte ke kořenům. Pomáhá udržovat správnou kyselost půdy, 5,5 až 6,5 pH. Pokud jde o pokojové rostliny, je možné vodu přelít do rozprašovače a rostlinu postříkat z něj. Nebojte se ji použít ani u mladých sazenic. Může dokonce pomoct i při nakličování. Kromě vody se neobávejte využít i skořápky, které můžete nasypat kolem rostlin – hodí se především pro zahradní rostliny. Jsou totiž účinné proti škůdcům.

Jak se dá ještě voda využít?

Voda z vajec se dá využít i jiným způsobem. Díky vysokému obsahu minerálů například k péči o nehty. Máte slabé a roztřepené nehty, které vyžadují regeneraci? Pak je to pro vás dobrá volba. Ponořte ruce do této vody a několik minut v ní nechte. Ne do horké, ale až aspoň trochu vychladne. Opakujte tento postup ideálně několikrát týdně. Uvidíte, že to na vašich nehtech bude znát.

Zdroj: https://www.quora.com/Can-I-reuse-the-water-that-I-used-for-boiling-eggs-to-cook-something-else-or-drink