Zcela se vyhýbat máslu by byla chyba. Neškodí, zdraví naopak prospívá

Máslo je jedním z nejoblíbenějších a nejpřirozenějších tuků, v poslední době ale schytává vlnu kritiky od odborníků na výživu. Údajně zvyšuje cholesterol a podporuje nadváhu. Tato tvrzení ale nejsou podložená fakty – máslo obsahuje hlavně zakysanou smetanu a není v něm mnoho chemických látek. Navíc ho naše tělo rychle stráví. Proč byste se ho neměli vůbec bát?

Je to přírodní produkt

Máslo je zcela přírodní. Už roky se vyrábí ze zakysané smetany, která tvoří asi 80 procent obsahu. Málokdy jsou v něm přítomné chemické zvýrazňovače chuti, najdeme v něm pouze konzervanty potřebné k ochraně produktu před kažením. Díky přírodním složkám se v másle nachází vitamíny A, B12 a D a také hořčík, vápník, železo a nenasycené kyseliny. Pravidelná konzumace másla má blahodárný vliv na činnost celého těla.

V másle najdeme také kyselinu máselnou a CLA, tedy kyselinu linolovou. Výzkumy potvrzují, že první zmiňovaná má protirakovinné účinky, protože účinně brzdí rozvoj rakovinných buněk. Naproti tomu CLA urychluje spalování tuků a neutralizuje účinky volných radikálů v těle. Má také pozitivní vliv na kosti.

Zdroj obrázku: Freepik

Je dobře stravitelné

Máslo patří mezi nejrychleji stravitelné tuky, takže ho mohou jíst i děti a lidé na dietě, pokud si budou hlídat zkonzumované množství. Nejjednodušší je namazat máslo na chleba a používat ho místo oleje. V neposlední řadě patří máslo k nejchutnějším tukům. Na plné čáře vyhrává nad sádlem, margarínem i oleji. Jediným konkurentem je tak olivový olej, který má podobné vlastnosti.

Je ale třeba také zmínit, že ačkoliv je máslo zdravé, chutné a dobře stravitelné, neznamená to, že je neškodné v jakémkoliv množství. Přese všechno je to stále tuk, který při nadměrné konzumaci může zvyšovat hladinu cholesterolu. Pozor by si měli dávat především lidé bojující s kardiovaskulárními chorobami nebo lidé s vysokým krevním tlakem.

Zdroj: https://www.news-medical.net/health/Is-Butter-Good-for-You.aspx