Zdravé potraviny nemusí stát majlant. Tyhle koupíme za pár korun a tělu maximálně prospějí

Všichni jsme zvyklí, že superpotraviny stojí hodně peněz, a proto je mnoho z nás nekupuje. Potraviny se ale nerozdělují na dobré a špatné. Obrovské množství vitamínů a minerálů najdete i v potravinách, které jsou cenově dostupné a každý z nás si může dovolit jejich konzumaci každý den. Dnes se podíváme, které levné potraviny budou pro vaše tělo prospěšné, a přitom za ně nezaplatíte celou výplatu.

Pohanka a ovesné vločky

Pohanka není u nás příliš rozšířeným produktem, ale jedli ji i naši předkové. Jde o bohatý zdroj vlákniny, vitamínů skupiny B a bílkovin. Obsahuje také kyselinu listovou, vápník, zinek, hořčík a železo. Navíc je pohanka bezlepková, takže se hodí i pro lidi, kteří trpí celiakií nebo intolerancí lepku. Vhodná je také pro pacienty s cukrovkou, protože má nízký glykemický index.

Doporučený článek:  Přírodním vůním se nevyrovná žádný chemický osvěžovač. Z nespočtu možností si vybere každý

Ovesné vločky mají vysokou nutriční hodnotu, a přitom je koupíte za pár korun. Velkou výhodou je, že si je můžete připravit na milion způsobů, takže vás nikdy nepřestanou bavit. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, C a E a hodně vlákniny. Připravit si můžete ovesnou kaši, lívance nebo si vyrobte domácí granolu.

Zdroj obrázku: Freepik

Zelí, červená řepa a mrkev

Zelí se hodí pro všechny, kdo chtějí zhubnout. Konzumovat ho můžete vařené, nakládané, dušené nebo syrové. V každém případě vám dodá hodně vitamínů a minerálů, bude bojovat proti volným radikálům a vyčistí vaše játra. O váhu se bát nemusíte, protože je nízkokalorické. Červená řepa je vynikajícím zdrojem hořčíku, draslíku, zinku, železa a fosforu.

Doporučený článek:  Jak ozdobit nehty? Inspirujte se třemi snadnými tipy!

Zároveň je bohatá na vlákninu, antioxidanty a kyselinu listovou. Na organismus má blahodárný vliv a konzumovat ji můžete syrovou, nakládanou nebo pečenou v troubě. Mrkev je neuvěřitelně levná, příjemně sladká a snadno ji dostanete i do dětí. Obsahuje mnoho vitamínů (A, B, C a K), vápník, draslík, sodík, měď, fosfor a mnoho dalšího. Konzumovat ji můžete v syrové, dušené, vařené nebo pečené variantě a vždy si ji maximálně vychutnáte.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/29-cheap-healthy-foods